Parring / Hvalpe

Hjemmesiden er senest redigeret 23.04.2022 - P.t. har vi 2 kuld cavalierhvalpe født hhv. 24.3. og 10.4.2022 (samlet 6 stk. overlevende hvalpe - hvor de 4 er solgt og der er 2 ledige ruby hanner, men yderligere 1 cavaliertæve forventer at føde omkring 1.5.2022 og 2 cavalierer er i løbetid nu og forventes at blive parret om ca. 1 uges tid. Parringerne betyder dog ingen garanti for ledige salgsklare cavalierhvalpe sommer 2022, men mulighed herfor, derfor optages fortsat interesserede hvalpekøbere på den allerede eksisterende venteliste til disse kuld og fremtidige cavalierhvalpe.

Se lidt længere nede omkring nuværende kuld, ventende kuld og de 2 kommende parringer på blenheim tæve og B/T tæve. Blenheim tæven forventes parret med blenheim han og vil derfor formentlig give et kuld alene med blenheim hvalpe. B/T tæven parres formentlig med ruby han (B/T og ruby hvalpe muligt). Normal drægtighedsperiode er imellem 59-63 dage og fra hvalpene er født går der mindst 8 uger før cavalierhvalpene kan rejse hjemmefra.

Der er yderligere en cavalier tæve af farven blenheim, som meget snart går i løb og ønskes parret i hendes kommende løbetid (formentlig med cavalier han i farven blenheim, således at der forventes et rent blenheim kuld).

Der er p.t. indbetalt depositum for en del cavalier hvalpe (14 stk., hvor flere købere på listen dog tidligst ønsker hvalp efter sommeren 2022 og enkelte først i 2023 og de fleste forrest på listen ønsker tævehvalp. På grund af foranstående og at jeg som opdrætter selv jævnligt udtager fortrinsvis tævehvalpe som bliver her, så skal der forventes en ventetid på formentlig mindst ½ år (hvis køber er fleksibel på køn og farve) og mindst omkring 1 års tid til de nye købere som ønsker at komme på ventelisten og er specifik omkring bestemt køn og farvevariant. Til fremtidige kommende kuld kan der derfor kun forhåndsreserveres cavalierhvalpe, hvis køber er indforstået med at depositum er gældende indtil slut 2022 for hanners vedkommende og 31.6.2023 for tævers vedkommende - jeg vil nemlig meget hellere glæde købere med tilbud om hvalp tidligere end ventet end at holde folk hen i uvished i længere tid.

Se mere oplysninger nedenfor.

Parringer/kommende Cavalier King Charles hvalpe til salg:

Der er indtil nu indbetalt depositum for en del cavalierhvalpe til nuværende, kommende og fremtidige cavalier kuld. Pt. er der 14 købere med indbetalt depositum, hvoraf nogle af køberne dog tidligst ønsker hvalp til sommer 2022 og enkelte først i 2023.


PARREDE TÆVER / TÆVER der p.t. ligger MED CAVALIERHVALPE:

24.03.2022 fødte Roager´s CKC Hjertelige Hannah (B/T) sit kuld efter championhannen Cava-Care Golden Gangster (blenheim) - desværre for tidlig fødsel, så ud af de 5 tævehvalpe Hannah var drægtig med overlevede kun 1 ruby tæve de første kritiske døgn. Denne hvalp er afsat til køber på min venteliste.

10.04.2022 fødte Roager´s CKC Charming Chilli (ruby) sit U-kuld med championhannen Narayden Golden Secret (ruby) - der fødtes 5 hanner og 1 tæve (alle ruby) heraf lever 4 hanner og 1 tæve. Der er p.t. 2 ledige ruby hanner i dette kuld.

Dagene 25.02.2022 - 01.03.2022 blev Sunshine of my Heart von den Waldelfen (B/T) parret med den spændende tyske avlshan Royal Hero´s All Right Now (ruby) - hvis parringen lykkedses, så vil forventet fødsel være i perioden 27.04. - 02.05.2022 - usikkerheden skyldes at der blev målt progesteron på 5,0 ng/ml torsdag og pga. udenlandsk parring, så kørte jeg afsted uden at sikkert at vide om 1 yderligere dag ville vise helt korrekt parringstidspunkt - regnede med at weekend parring ville passe, men da parringerne ikke var optimale fortsatte vi parring over hele 5 dage - håber virkelig at anstrengelserne og udgifterne til kørsel og hotelophold resulterer i levedygtigt hvalpekuld - Sunshine stortrives heldigvis med hendes store klædelige gravide mave og vi venter spændt på hvad maven gemmer.

Mulige parringer herefter indenfor nærmeste ½ år er:

Isa - Roager´s CKC Incredible Isa (blenheim) er p.t. i løb og forventes parret indenfor den nærmeste uges tid med blenheim han. Her forventes derfor et kuld blenheim hvalpe.

Nikita - Cavaking Nice Nikita (blenheim) - forventes i løb juni/juli 2022 og planlægges parret - avlspartner er endnu ikke fastlagt.

Fiona - Roager´s CKC Fantastic Fiona (B/T) parres i førstkommende løbetid - avlspartner endnu ikke fastlagt.

Hannah - Roager´s CKC Hjertelige Hannah (B/T) parres formentlig ultimo 2022 - avlspartner endnu ikke fastlagt.

Der kan fortsat indbetales depositum for reservationer til fremtidige cavalier hvalpe fra alle mine nuværende og kommende cavalier avlstæver, idet at der i 2022 forventes at være mulighed for ledige hvalpe - der er endda p.t. 2 ledige ruby hanner fra V-kuldet født 11.4.2022. Der indgåes dog kun forhåndskontrakter på fremtidige cavalierhvalpe, hvis interesseret køber accepterer at reservationen og bindingen af depositum som min. er gældende indtil 31.12.2022 for hanhvalpe og endnu længere for tævehvalpe, specielt hvis det også skal være en bestemt farvevariant.

Alle vore cavalierer og schæferhunde her er vant til at være både udenfor, i hundegård og i huset. Mens dog hver schæferhund har deres egen hundegård, hvor de sover, så sover cavaliererne helst sammen i flokke i 2-3 hundegårde, da denne hunderace er meget social og befinder sig bedst i selskab. På skift sover alle hundene dog 1 eller 2 stykker sammen indendørs i huset for at de ikke kun er vant til at sove i hundegårde.

Cavalier King Charles spaniel hvalpe herfra sælges normalt som 8 ugers hvalpe - p.t. er hvalpeprisen her kr. 21.000,00 incl. moms. Der medfølger DKK-stamtavle, DKK-kontrakt, hvalpepakke, pasningsvejledning, hvalpen vil være chipmærket, behandlet med ormekur 3 gange under opvæksten, sundhedsundersøgt lige før 8 ugers alderen og herfra medfølger sundhedsattest og EU-pas med 1. vaccine med DHPPi plus L4. Når det drejer sig om hvalpe herfra, så tilbydes desuden gratis pasning i evt. ferie eller nogle weekender indenfor det første halve års tid, hvor de fortsat er så unge, at de kan bo i samme boks som moderen eller en tante, såfremt køber-familien har planlagt noget ferie, hvor Cavalier King Charles spaniel hvalpen ikke kan komme med - denne evt. pasning vil i så fald være includeret i hvalpens pris.

Allerede ved 8 ugers alderen vil Cavalier King Charles spaniel hvalpene herfra være godt socialiserede på mennesker, andre dyr (får, høns og svanegæs, som alle befinder sig på ejendommen) og hunde af mange forskellige racer og vil være vant til at opholde sig overalt i huset. Renlighedstræning vil være påbegyndt og de tisser på kommando, når de sættes udendørs.

Hvis en enkelt Cavalier King Charles spaniel hvalp mod forventning ikke bliver solgt inden den fylder 8 uger vil den blive socialiseret og trænet af opdrætter, hvilket naturligvis gør at renlighedstræning er gjort lidt nemmere for en førstegangskøber, men jo længere den trænes, jo dyrere bliver den.

Reserver allerede nu din kommende Cavalier King Charles spaniel hvalp, hvis det er en 8-ugers cavalier-hvalp, som familien skal forøges med. Så vil du endda have mulighed for at blive inviteret med til fødslen af kuldet og følge cavalier-hvalpenes opvækst uge for uge og kan naturligvis også selv vælge din kommende Cavalier King Charles spaniel hvalps stambogsnavn (startbogstav angivet), hvis du reserverer i meget god tid.

Både faderen og også moderen til alle mine kuld vælges ud, så de begge først og fremmest er helt fantastiske familiehunde og kan være sammen med andre hunde uden at ville slås. Første prioritet ved mit avl er fortsat sundhed i krop og sjæl – cavalier-hvalpe / voksne cavalierer som almindelige mennesker kan træne til det de ønsker deres cavalier skal kunne præstere og få til at blive et elsket og højt skattet familiemedlem, men kravet er dog også en smuk Cavalier King Charles spaniel at se på. Vurder selv ud fra billeder af faderen og moderen og de øvrige cavalier spaniels hos Kennel Roager om mine Cavalier King Charles spaniels lever op til jeres skønhedsideal.

Mine avlstæver og de til parringerne valgte avlshanner vil alle fra 2020 være sundhedstjekket med alt hvad Dansk Kennel Klub stiller krav om og derudover også ekstra undersøgelser som patallaundersøgelse og hjernescanning, således at jeg også kan følge Cavalierklubbens vejledning til sundhedsundersøgelser hvad angår disse sygdomme. Cavalierklubbens øvrige avlsanbefalinger følges også så der tages hensyn til bærer/ikke bærer af EF og CCS og der kigges på både mødres og fædres testresultater af scanningsbilleder af hjerte og hjerne. Kun ved jævnlige sundhedstest af forældredyrene kan der laves parringskombinationer som Cavalierklubbens rådgivere angiver som sikre, dvs. med mindst mulig risisi for at hvalpene udvikler de arvelige sygdomme, som har indsneget sig hos racen. Ingen kan sikre at sygdom ikke kan opstå hos hverken mennesker eller dyr, men jeg gør alt hvad jeg kan for at undgå de sygdomme der kan tages hensyn til blandt cavalierer.

Cavalier King Charles spaniel hvalpene forventes knoglekraftige, velpigmenterede og med godt kønspræg. De vil ved 8 ugers alderen være velsocialiserede og være vant til at være sammen med børn og andre hunde. Renlighedstræning påbegyndes allerede herfra så cavalier-hvalpene ved 8-ugers alderen kender tissekommandoen og normalt er næsten renlige ved udlevering. De vil ved udlevering være passet med ormekur m.m., de er chipmærkede og udleveres med DKK-kontrakt, DKK-stamtavle, 2 års garanti, pasningsvejledning og hvalpepakke.

Kom til en uforpligtende besigtigelse af vore Cavalier King Charles spaniels, og kan du lide dem, så reserver din kommende cavalier-hvalp nu og følg gerne opvæksten - der sættes web-cam op hos fødende tæver og hvalpekuld, således at fremtidige købere kan følge deres hvalp via app på deres smartphone/tablet fra fødsel til udlevering herfra. Og normalt er alle købere også velkomne på matriklen på fysiske besøg så ofte de har lyst under hvalpens opvækst her de første 8 uger.

10 tips til en god start med hvalpen


1. De første dage og nætter

Hvalpen bliver hurtigst tryg i sit nye hjem, hvis du lader den være i din umiddelbare nærhed de første par dage og nætter. Husk på, at hvalpen kommer fra trygge, kendte omgivelser, hvor den har haft selskab af både sin mor og sine søskende, og nu er den pludselig alene et fremmed sted. Lad derfor hvalpen sove ved siden af sengen, eller læg dig på en madras der hvor du siden hen ønsker, at hvalpen skal sove. Når hvalpen efter en tid er faldet til, kan du trinvis flytte kurven ud af soveværelset og ud i gangen eller der hvor du ønske at hvalpen skal sove. Denne metode virker hver gang og er ikke stressende for hverken dig eller hvalpen.

Skrøne: Det er altså en gammel skrøne, at den eneste måde hvalpen lærer at sove alene på er, at lade den hyle sig i søvn bag en lukket dør. Metoden er både stressende for hvalp og ejer, start derfor som beskrevet overfor.


2. Sikkerhed og sund fornuft

Hvis man ikke allerede har gjort sig tanker om hvalpens sikkerhed i og uden for hjemmet er det med at komme i gang. Ejerens ubetænksomhed kombineret med stejle trapper, blottede el-ledninger, div. kemikalier, huller i hegnet og swimmingpools med høje kanter, er hvert år skyld i at mange hunde mister livet. Gennemgå derfor hjemmet for steder hvor hvalpen potentielt kan komme galt af sted. Luk dørene til "roderum" og andre rum du ikke p.t. behøver at have adgang til. Det gør det trods alt mere overskueligt at holde øje med hvalpen. Sørg også for at fjerne nipsgenstande, dyre italienske lædersko og arvestykker du ikke kan tilgive, at hvalpen sætter tandmærker i.


3. Hvalpens nye verden

Når hvalpen kommer til sit nye hjem bliver dens verden på en måde udvidet. Det vil i praksis sige, at hvalpen skal lære at venlige, fremmede mennesker, andre hunde og dyr også er en del af dens verdens billede. Denne vigtige træning bør starte hos opdrætteren og skal fortsætte når du får hvalpen hjem. Hemmeligheden bag en vellykket socialisering af hvalpen, er at forsøge at se omgivelserne med hvalpens øjne! Begynd med korte, positive møder med mennesker og dyr, samt ture rundt i de udendørs omgivelser. Hvalpens naturlige nysgerrighed gør at den gerne vil udforske omgivelserne og det skal du støtte den i. I takt med de positive oplevelser vil hvalpens selvtillid vokse, og snart vil hvalpen tillidsfuldt følge dig hvor du går.

Skrøne: Det er en skrøne, at hvalpen ikke må tages med ud før den er færdig vaccineret (altså før efter den er ca. 16 uger gammel), fordi hvalpen så vil blive syg. Hvis hvalpen i øvrigt er sund og rask, og er i gang med et vaccinationsprogram, kan man trygt tage den med ud efter den 8 uge. De positive oplevelser hvalpen får med mennesker, miljø m.m. er uerstattelige og fundamentale for hundens trivsel som voksen, og de overskygger lagt den meget lille risiko der er for at hvalpen kan blive smittet og syg.


4. Ren besked om renlighed

Det er egentlig meget enkelt: det der kommer ind skal også ud! Ved at huske nogle simple regler kan du hjælpe din hvalp til at blive renlig på rekord tid. Du skal vide, at hvalpen skal besørge eller tisse, når den har sovet (straks når den vågner), kort tid efter at den har spist og drukket, har leget og været i bevægelse mere end nogle få minutter, når der kommer gæster, når den bliver opstemt og ca. én gang i timen i dagtimerne. Indledningsvis skal du ikke vente på, eller forvente, at hvalpen signalerer til dig at den vil ud og besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sove og opholdsområdet og forrette sin nødtørft. Boligen er ofte så stor, at et afsides rum forveksles med hvalpens forestilling om "at være uden for hulen". Det er i stedet vores ansvar at sørge for at tage hvalpen udenfor på de førnævnte tidspunkter. Tag hvalpen ud og bliv ude til den har besørget. Ros hvalpen når det sker (og giv evt. signalet "tis så"). På denne måde får hvalpen ikke succes med at besørge inde og erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. Meget snart vil den selv begynde at gå mod den døren og pibe, når den skal besørge. Hvis uheldet er ude, så sørg for at rengøre området godt og gå tilbage til at sørge for at få hvalpen til at gå ud, når du forventer at den skal. Hvis hvalpen har besørget om morgenen når du står op, så foder den lidt tidligere end du plejer at gøre og sæt vækkeuret til at ringe ½ time tidligere end normalt. På den måde kan du vække hvalpen og sørge for at den kommer ud i tide (og så kan I jo altid gå i seng igen).

Skrøne: Det er en skrøne at det hjælper at straffe hvalpen for at besørge inde – også selv når du ser den gøre det. Afstraffelse vil kun tjene til at få hvalpen til at blive usikker overfor dig og evt. lære den, at den ikke skal besørge ved din tilstedeværelse – heller ikke når den er udenfor!


5. Hvile og god beskæftigelse

Når man betragter sin hvalp, vil man bemærke, at den veksler mellem aktivitet og hvile. Begge dele er vigtige for hvalpens udvikling. Har man børn i huset skal også de lære at respektere, at hvalpen skal have fred og ro, når den er træt. Hvalpen har i den første tid ikke det store behov for motion, men har derimod behov for nye, spændende oplevelser der styrker dens mentale udvikling. Man bør stimulere hvalpen i at bruge alle dens sanser, herunder også dens lugtesans. Når vi, flinke som vi er, serverer hundens foder i madskålen, fratager vi hunden glæden og udfordringen i at bruge næsen. I naturen ville ulven/hunden skulle søge efter et byttedyr, følge sporet over mange kilometer og endelig fange byttet. Det skal tamhunden ikke, men den har stadig brug for at bruge næsen og få trættet sanserne. Ved at lade hunden søge efter sin mad på græsplænen og lede efter gemt legetøj inde og ude, kan vi igen lade hunden bruge sanserne og blive mentalt træt på en naturlig måde.


6. Vejen til godt lederskab

Godt lederskab er instrumentalt for at hunden trives i familien. Hunden er et flokdyr, der har behov for god social struktur for at trives. Når hundens kender sin plads i flokken, vil den være tryg og glad. Det vil også medføre at hunden ikke konstant vil udfordrer lederne (os). Positivt lederskab får man ikke ved at håndtere hunden hårdhændet, men i stedet ved at vise hunden, at vi mennesker er de mest egnede ledere. Det gør vi bl.a. ved at vise hunden, at vi træffer gode beslutninger, at vi er hundens "nøgle" til sjove, behagelige og spændende oplevelser, er konsekvente i vores forventninger til hunden og at vi altid er til at stole på. Husk på, at respekt er ikke noget man tager, det er noget man får tildelt af andre – også hunden.


7. Gode vaner gi’r gode venner

At gø, grave, springe op, bide, løbe væk, tigge om mad, bide i ting osv. er al sammen helt naturlig hundeadfærd, altså ting alle hunde gør i et eller andet omfang. Når hunden flytter ind hos os bliver det så vores opgave at lære hvalpen hvor, hvornår og hvor meget vi ønsker af den forskellige adfærd.

I den forbindelse gælder et par grundregler:

1.Det er nemmere at give hvalpen gode vaner end at vænne den af med de dårlige. Ros for ønsket adfærd og sig "Nej!" og ignorer eller afled hundens opmærksomhed, når den gør noget du ikke ønsker. Mange gør - fejlagtigt - det, at de kun irettesætter hunden for de ting de ikke vil have at den skal gøre. Altså skælder ud når den bider, springer op, gør m.m. Det er en svær og stressende måde at lære på for hvalpen. Ofte gentager hunden de ønskede ting fordi den dog opnåede én ting, at få din opmærksomhed! Alle hunde søger naturligt at gentage de ting der resulterer i noget positivt – opmærksomhed, kontakt, ros. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at bruge en masse energi på at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros når den gør det du gerne vil have. Her gælder det også om at se efter de små ting: Ligger hunden roligt? Hilser den uden at springe op? Går der folk forbi hækken uden af den gør? Følger den dig i slap line når du går? Leger den roligt uden bide hårdt? Osv. Osv.

2.Begynd denne træning med hvalpen når du får hunden hjem. Man glemmer ofte at starte denne indlæring når hvalpen er lille. Små hvalpepoter er jo mere charmerende at mærke på kroppen, end poterne på en udvokset, og snavset, hund der hopper op ad gæsterne. Så selv om man ikke finder adfærden problematisk for en nuttet hvalp, skal man lave regelsættet og håndhæve det fra hvalpen er lille.


8. Alene-hjemme træning

Når hvalpen, efter nogle dage, er faldet godt til i de nye omgivelser, er det tid til at starte alene-hjemme træningen. Hunden er et flokdyr, og det er derfor unaturligt for den at blive ladt alene. Begynd træningen når hvalpen er træt og har været ude og besørge. Det er vigtigt at du placerer hvalpen, med dens kurv og legetøj, et sted den er tryg ved og vant til at være. Afled dens opmærksomhed med en tyggepind og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen spille og lidt lys brænde, som om du stadig er der. Tag ikke afsked med hunden, men gå blot væk. Ideelt skal du returnere før hunden bliver urolig. Hvis hvalpen piber, venter du med at gå retur, til hunden har været i ro i ca. 2 min. Ignorer hvalpen når du genser den (det er svært, men det er med til ikke at dramatisere oplevelsen for hunden). Gentag alene-hjemme træningen i få minutter flere gange dagligt. Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene, men gå ikke for hurtigt frem.

Man kan med stor fordel anskaffe sig et "børnegitter" (bør forefindes i et hvert hundehjem). Det kan eksempelvis indkøbes i IKEA til ca. kr. 275,-. Gitteret kan placeres på en måde så hvalpen ikke kan komme i direkte kontakt med dig, men at hunden en gang imellem kan høre og måske se, at du er i nærheden. På den måde kan adskillelse langsom indøves og gøres mere behagelig for hunden.

Gitteret kan også afskære hvalpen adgang til farlige trapper, holde den væk fra et travlt køkken eller ude af gulvspanden når man vasker gulv.


9. Glæden ved samarbejde

Hvis man træner hunden med motivation og belønner ønsket adfærd, kan man lave små samarbejdsøvelser med hvalpen straks man får den hjem. Når hvalpen er færdig vaccineret bør man deltage på et hvalpemotivationskursus med den, også selv om man tidligere har haft hund. På et hvalpemotivationskursus lærer du og hvalpen glæden ved at samarbejde, hvalpen lærer fornuftig omgang med både mennesker og andre hunde. Den lystbetonede indlæring og træning styrker tilliden og lederskabet til dig som hundens fører. Og med tillid og lederskab kommer evnen til at samarbejde, en uundværlig grundsten uanset om man har anskaffet sig hund som familie- og/eller brugshund.

Skrøne: Enkelte hævder, at hunden først kan tåle at modtage træning når den er fyldt ét år. Den træning der i det tilfælde er tale om er meget hårdhændet træning, der ikke er baseret på motivation og belønning. Denne form for træning fordrer ikke tilliden mellem hund og ejer og bør for en hver pris undgås. Brug derfor ovenstående træningsmetode i stedet.


10. Arven fra ulven

Uanset med hvilken bevæggrund vi har anskaffet hunden, om det er som familiehund, brugshund, en ny bedste ven eller som erstatning for børn man ikke har, skylder man hunden, at huske på hvad det er vi har anskaffet os – altså en hund! Vi tillægger ofte hundene menneskelige egenskaber og behandler dem også som sådanne. Vi siger, at vi "forkæler hunden" og gør ting for hunden som vi mennesker holder af og ser som privilegier; men det er misforstået godhed oftest ikke i hundens interesse. Vil man sin hund det godt, skal man lære at forstå sin hund, dens store arv fra ulven og de medfølgende behov. Man bør sætte sig ind i hvordan hunden opfatter verden samt forstå dens mimik og kropssprog. Gør du det og tilbringer du masser af tid sammen med hunden, vil du ikke bare få menneskets bedste ven, du vil også være hundens bedste ven!

Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub


Den første tid med hvalpen

For at komme godt fra start med det nye familiemedlem, er der nogle forhold, som man skal have styr på.

Før hvalpen ankommer

• Bliv enige om, hvad hvalpen må og ikke må.

• Træf aftale om, hvem i familien, der har ansvar for hvad i forhold til hvalpen.

• Sørg for, at haven er hegnet sikkert ind.

• Fjern farlige ting fra hvalpens rækkevidde (som er større end man tror). Læs mere om sikkerhed her.

• Sørg for nødvendigt udstyr: kurv eller papkasse med tæppe, vand- og madskål, halsbånd, snor og hundetegn, legetøj.

• Lær familiens børn, hvordan man omgås hunde – herunder at hvalpen skal være i fred, når den spiser, sover eller opholder sig i sin kurv/seng, eller ”siger fra”. Børn under ca. 8 år bør ikke have lov til at løfte/bære hvalpe/hunde. Læs mere her


Transporten hjem

• Inden du/I forlader opdrætteren, skal du sikre dig, at du har fået hvalpens stambog og dens registreringsattest til Dansk Hunderegister samt at både du som køber og opdrætteren som sælger har underskrevet ejerskifteblanketten. Det er opdrætterens ansvar at indsende ejerskifteblanketten til Dansk Kennel Klub.

• Sørg for en transportkasse, så hvalpen kan ligge roligt. Hvis hjemtransporten foregår i bil, er det en god idé at være en ekstra person til stede, som kan sidde på bagsædet ved siden af transportkassen og have en hånd inde hos hvalpen, så den føler sig tryg.

• Husk halsbånd og snor, hvis transporten er så lang, at hvalpen skal ud at tisse undervejs.


Den første tid

En hvalp er et lille flokdyr, som er blevet fjernet fra sin gamle flok og nu skal finde tryghed i sine nye rammer. Derfor er det allervigtigste, at hvalpen får tillid til, at du og resten af dens familie er det bedste, der er overgået den.

• Den skal lære at sove uden at have sin mor og sine kuldsøskende at ligge op ad.

• Den skal lære at blive renlig.

• Den skal lære at være alene hjemme.

• Den skal lære, hvad den må og ikke må i sin nye familie.


For at få dette forløb til at gå så gnidningsfrit som muligt, så skal man forstå den helt grundlæggende pointe i hundetræning: Ønsket adfærd skal belønnes, uønsket adfærd skal ignoreres! Det lyder enkelt, men for mange er det i virkeligheden svært, fordi de er mere vant til at skælde ud, når hvalpen gør noget, man ikke ønsker af den.

Hundesprog 1:  Introduktion

Dansk Kennel Klub

https://youtu.be/3xw7DZk6-Q4

Hundesprog 2:  Socialisering

Dansk Kennel Klub

https://youtu.be/pRLujvAVqvM


Hundesprog 3:  Hundesprog

Dansk Kennel Klub

https://youtu.be/w8NMLZLF8aE

Hundesprog 4:  Hundemøder

Dansk Kennel Klub

https://youtu.be/mvecs5uslVU


Hundesprog 5:  Gode råd

Dansk Kennel Klub

https://youtu.be/zhSsrxELHc4